Matrix_text_1

        Многи људи замишљају матрикс баш као у истоименом филму, да су нас машине покориле и да живимо лажне животе а тек само неки одабрани буду пробуђени и придруже се борби за ослобођење осталих успаваних људи. Међутим, ми смо у много горем матриксу, налазимо се у матриксу у који су нас ставили људи а не машине, поготову ми Срби. Такав матрикс је савршенији и теже се из њега буди.

          У овакав матрикс несвесно улазимо кроз образовање тако што учимо написане реченице без много знања о томе ко их је саставио и са каквом намером. Ово се пре свега односи на српску историју али и књижевност. Историја сама по себи се може посматрати као прича о узроцима и последицама низа политичких одлука, дакле историја човечанства је у великој мери и историја политике. Имајући то у виду, историјски уџбеници припремају нове генерације за одређене политичке наративе елита, било страних или домаћих. Тако не само да стичемо погрешну слику о нашим историјским личностима већ о нама као народу што доводи до тога да критика историјских личности прерасте у патолошко ниподаштавање без познавања елементарних чињеница.

           Најбољи пример ове индоктринације је стално понављање како је Стефан Немања творац прве српске државе што апсолутно није тачно. За великог жупана се може рећи да је родоначелник династије Немањић али никако и творац прве српске државе. Пре Немањића постојало је неколико династија које су биле родбински повезане а у недостатку података неки истраживачи Војислављевиће и Клонимировиће сматрају као једну династију  – Остривојевић док други говоре да су то две династије а поред њих помињу се и Светимировићи и Свевладовићи. Свакако најпознатији владар пре Немањића је Бодин који се чак и прогласио за цара а чија је престоница била у Скадру. Бодинова држава се звала Дукља коју неки називају и Диоклитија. Дакле, ради се о држави која се сматра претечом Црне Горе са престоницом у Скадру, данашњој северној Албанији. Последица идеје да је Стефан Немања створио прву српску државу полако брише свест о томе да су Срби господарили просторима данашње Црне Горе а нарочито  северне Албаније пре више од хиљаду година. Самим тим ће Срби несвесни старине њиховог битисања на тим територијама лакше прихватити нечије  територијално проширење на уштрб земље где су Срби живели а и данас живе и после више од једног миленијума. 

Пише: Марко Јовановић

Да се зна-Инокт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *