miguel

Ја сам Марија. Иза мене стоје моји родитељи. Видим ваше родитеље иза вас. Иза ваше десне стране стоји ваш отац, онакав каква заиста јесте. Иза ваше леве стране стоји ваша мама, онаква каква заиста јесте. Ваша десна страна је отац, а лева страна мајка.
Како се сада осећате док замишљате родитеље иза себе? Да ли вам је пријатно или бисте радије да побегнете?

Ми нисмо самоникли. Иза нас стоји армија предака. Бесконачан низ предака и са једне и са друге стране. Бесконачан низ живота. Животи који носе страдања, трагедије, ропство, глад, сиромаштво.. али исто тако и храброст, снагу, стварање, изобиље и љубав из које је увек, упркос свему, изнова настајао живот.

Као што у природи постоје одређени закони и правила, исто тако постоје законитости и у породичном систему. Уколико их не поштујемо долази до неравнотеже не само у једној генерацији, већ и у наредним.
Један од тих закона је право на припадност. Право на припадност стичемо рођењем, тј. самим зачећем. И нико нема права да нам то право одузме. Међутим, као што нам је познато, наша историја броји велики број катастрофа и ратова, где је неминовно долазило до убистава, силовања, протеривања и одбацивања. Абортус је такође један од начина за искључивање чланова породице, као и спонтани побачај. Право на припадност се такође стиче и сексуалним чином. Што би значило да су сви наши партнери део нашег породичног система. Сви партнери нашег партнера су део његовог породичног система. Од веома велике важности је прихватити ово као тако, са великим поштовањем и љубављу. Зашто је то важно? Зато што, уколико одбацујемо бивше партнере, стварамо вакуум у породичном систему, а породични систем не трпи празнину, већ спонтано ставља неког другог на празно место. Што би значило да ваша деца, унуци или праунуци могу заузети ово место, преузети терет и имати одређене потешкоће у свом животу.
Породични распоред или поредак љубави једна је од метода традиционалне медицине које је Министарство здравља Републике Србије озваничило према чл. 6. Правилника о ближим условима, начину и поступку обављања метода и поступака традиционалне медицине (Службени гласник Републике Србије, бр.119 од 14. децембра 2007).

Поредак љубави – породични распоред је почетком 80-тих година прошлог века под утицајем прималне терапије, трансакционе анализе, хипнотерапије, гешталт психологије и различитих облика групне терапије, развио и, прилагодивши га савременом терапеутском приступу, методолошки уоквирио немачки психотерапеут, филозоф, теолог и педагог Берт Хелингер, а његов ученик, професор Владо Илић нам Поредак „доноси“ у Србију. Поредак љубави успешно се примењује на свим континентима, а поред популарног назива „Ордер оф Лове“ познат је и под терминима „Фамилиенауфстеллунг“, „Цонстеллатион Wорк“ или „Хеллингер-Wорк“.
Породични распоред се бави решавањем трансгенерацијских траума. То су трауме које су доживели наши преци. Трауме које су се генетски и енергетски преносиле са генерације на генерацију и дошле до нас. И ми у овом тренутку доживљавамо потешкоће које је некада тешко објаснити, а које заправо и не припадају нама.
Кроз констелацијски рад, на првом месту, клијент може сагледати свој живот из другог угла. Што је од великог значаја, јер од наше перцепције зависи читав наш живот. А са друге стране, долази до поравнања у породичном систему тако што дајемо место свим оним људима који су на неки начин искључени из породичног система, јер то место њима и припада.
Клијент не учествује у свом раду, већ бира представнике за своју тему. Нико од присутних не зна о чему се ради. Само констелатор и клијент. Рад почиње тако што клијент изабере представнике за свој рад, уведе их у информационо-енергетско поље, стави руке на леђа и замисли да је то баш та особа или појам(осећај..). Клијент се враћа на своје место поред терапеута, а представници настављају да се понашају у складу са својим осећајем. Без приче. Јер ово није когнитивни метод, већ рад на нивоу душе.
Информационо-енергетско поље постоји свуда око нас, од настанка света до дана данашњег. У њему су садржане све информације од постанка света до сада. Када клијент да намеру, представник покупља информације на несвесном нивоу и понаша се у складу са својим осећајем.
Веома је тешко разумети све ове информације когнитивно. Потребно је доживети. А пре тога донети одлуку о свом личном расту и развоју. И кренути на пут саморазвоја.
Дошло је време када је ово неопходно.
„Рад у пољу поретка љубави оријентисан је ка решењу и подвргава се природним порецима и законитостима који делују унутар породице или било којег система, дакле, подлеже фактичким категоријама без обзира на наше моралне кодексе. Повреда тих законитости може да доведе до тешких патњи и болести, а њихово поновно успостављање – до исцељења. Подвргавањем тим природним закономерностима и препуштањем енергетским процесима у служби живота, досеже се љубав која постаје одлучујућа и носећа снага породице.“ – истиче мој ментор професор Владо Илић.
Пише: Марија Трицковић

Да се зна – Инокт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *